Saturday, October 11, 2014

Blog baru

Hari ini melayan wife buat blog baru setelah blog lama wife dah tak boleh di access.Semoga dia akan terus berblog..jangan berhenti separuh jalan plak..;)





Thursday, September 25, 2014

Kraftangan Ulu Dan Sarung Parang Bhg 1

Assalamualaikum....

Lama tak update blog nie... Bz sikit ngan kerja harian.... sekarang nie aku dah mula mengiatkan diri dalam dunia kraftangan...Ok, mula-mula aku nak cerita tentang sejarah seni kraf pembuatan ulu dan sarung parang dalam keluarga aku. Nama arwah ayah aku Che Mat bin Katan, orang kampung panggil C.K @ Mat Likir memang pembuat ulu dan sarung parang yang berjaya, pernah memenangi Pertandingan Wicitra 1983 dan 1984. Dan ada satu hasil nya masih di pamerkan di Galeri Perdana Tun Mahathir Langkawi dan Muzium Alor Gajah atau Melaka.

                       Cenderhati dari Kerajaan Negeri Melaka kepada Tun Mahathir (lupa tahun nya, ingat masa tu SEMARAK)

Arwah ayah meniggal dunia pada 28 Mac 1991, masa tu masih sekolah lagi form 5, masa tu mana la ada minat nak belajar wat benda-benda macam nie, zaman tengah meningkat naik katakan.... Tapi kekadang tolong gak arwah kat bengkel macam potong dan belah kayu, weyyy.... ingat nak belah kayu senang ker kena ada kemahiran tau.... bukan main gergaji jer (sebab dah beberapa bongkah kayu ciku masuk tong sampah). Mungkin darah seni tu dah ada kot dalam badan nie... Rasanya korang boleh dapat gambar serba sedikit kot tentang sejarah seni keluarga aku. Selain aku, abang aku nombor empat aktif gak wat ulu dan sarung parang nie.


Ok, aku start buat ulu dan sarung parang nie pertengah Ogos 2014. Ia bermula bila aku balik beraya di Felda Aping Barat Kota Tinggi. Hariraya kelima kita orang nak ke Remis dan Layang-layang dan singgah di Simpang Renggam Johor. Kat depan Pejabat Pos seberang jalan, ada kedai canai besi buat parang dan macam-macam alatan. Pak mentua sudah minat satu mata bilah parang kecil dan tokey kedai pun keluarkan macam-macam parang yang telah complete ulu dan sarung. So, takkan aku nak berdiam diri, aku pun cakap ngan pak mentua yang aku pun boleh buat macam tu dan lebih baik lagi dan gunakan kayu lebih baik seperti ciku, kemuning, cendana dan mcm2 jenis kayu yang memang bersesuaian buat ulu dan sarung. So aku kena buktikan lah kannnn. So hasil nya........


                             Inilah hasil nya.... hasil pertama kali buat. Cuba korang teka yang mana
                             satu pak mentua aku punya parang?


Ok la aku stop sini dulu, nanti aku singgah kat Simpang Renggam aku beli lagi mata parang dan mata keris aku update lagi..



                                                 

Monday, March 19, 2012

Bukit Bendera Pulau Pinang

Assalamualaikum..

Hari ni terasa sangat rajin nak menaip..lepas masukkan entry TTI td,skrg nk citer tentang Bukit Bendera plak..pegi tempat ni dh lama..saje baru nk upload untuk bg info kepada sesiapa yg nk pegi..
seram gak nak naik ke atas tu..kena naik train..jom layan...




 sila abaikan jari dan tarikh itu yer..

 pemandangan dari atas bukit bendera



ni masa nk turun...tp ni dh dekat..sbnrnye ianya adalah sangat panjang..



tempat ni menarik..tp masa Puan n Encik dberingin pegi taun lepas tu parking lum siap lg..sangat penat nak naik ke atas untuk beli tiket..

sekian

Taman Tamadun Islam

Assalamualaikum

saje nak citer tentang pengalaman pegi Taman Tamdun Islam (TTI) ni. Puan n Encik dberingin pegi tempat ni pada sabtu lepas..kira masih fresh la entry ni kan..kalau tanya perasaannya..mmmm...sangat menarik..sangat berterima kasih kat kerajaan sbb buat tempat mcm ni..banyak info...
malas nk banyak cerita..meh kita layan gambo2 ni...




klu nk tau kat mane tempat n ape nama masjid ni sume, pegi la ke sana..baru surprise kan..siap dapat passport lagi..harap2 entry ni dapat memberi sedikit gambaran kepada sesiapa yg nk kesana..

Wednesday, March 16, 2011

jom singgah...

hai...

nie nk citer tentang biz utama dberingin enterprise..

dberingin ada bukak kedai serbanika kat bukit beringin, masjid tanah..

kedai tu akan beroperasi tidak lama lagi..

post akan datang sy akan ceritakan tentang biz lain di dberingin ent..

jemputla singgah yer...

Tuesday, March 15, 2011

intro...

salam dan selamat sejahtera..

memulakan entry blog ini dengan harapan dapat meluaskan empayar perniagaan yg baru saje bermula..semoga dapat memenuhi kehendak pelanggan dan kepuasan saya..

terima kasih..